Listen Live Kolozsvári Rádió

Donát 160: Selfie, Fokhagyma és a Shep Gordon legenda

A kelet-európai valóság az utóbbi évtizedekben megedzette az itt élő embereket, ezért ennek a térségnek még a humora is eltér a jóléti társadalmak poénjaitól. Karcosabb, morbidabb, időnként nem is humor, inkább irónia vagy szarkazmus. De azért mosolyogni is megtanultunk rajta. Mindezt átgondolva meglepő, hogy a román filmművészet a 89-es változások után nem sok komédiát termelt. Mindenki inkább a múltat igyekszik megérteni, az pedig elég sötét gondolatokat hív elő az emberekből. Pár éve a fiatal nemzedék kísérletezni kezdett a közönségsikerre joggal számító filmekkel is. Néhányuknak bejött a számításuk. Jó példa erre Cristina Iacob „Selfie” című komédiája.

Donát 160: Selfie, Fokhagyma és a Shep Gordon legenda

Articol editat de , 2 december 2014, 17:20 / actualizat: 3 december 2014, 16:36

[youtube height=”383″ width=”680″]https://www.youtube.com/watch?v=_n4mDNp-e2A[/youtube]
Selfie

Ha valaki kamaszokról szóló román filmet szeretne látni, még mindig a „Liceenii”-re kell hagyatkoznia, mert egyebet nem igazán talál. Vagyis nem talált eddig, a „Selfie” megszületéséig. Ez egy érettségi előtt álló tinédzserekről szóló történet, akik a nagy megmérettetés előtt egy-két napra leruccannak a tengerpartra. A három lány kalandra és szerelemre vágyik. Meg is jelenik három srác, hogy partnerük legyen ebben a vicces road movie-ban. Egy-két poén, szituáció egészen szellemesre sikerült, azt is értékelem, hogy a film tele van színekkel, energiával, mosolygással. Csak egy baj van: végtelenül gügye. Jobb szót nem találok, de ez most teljes mértékben leírja a Selfie-t.

Ha már ennyire vágytunk a tiniknek szóló komédiákra, nem kellene luxusautóba ültetnünk őket – ami ráadásul a tenger fenekén végzi, és ez senkit nem zavar túlságosan –, nem kellene elkényeztetett, folyton nyávogó csajokat vinnünk vászonra, és ha már ezt tettük, nem kellene Vama Veche-re küldenünk őket, hanem Costineşti-re, egy drága Disco-ba, apukától, anyukától úgyis van pénz a bankkártyájukon.Cristina Iacob rendező célközönségét a 14 és 35 év közötti korosztályban határozta meg. Talán azért voltam elégedetlen a filmmel, mert nem nekem szólt.

A TIFFszeredán láttam, ahová a stáb több tagja is elkísérte a „Selfie”-t. Az a közönségtalálkozó nagyon kellemes volt. Szerettem hallgatni a színészeket, ezerszer szimpatikusabbak és szerényebbek voltak, mint a vásznon látott karakterek. Úgyhogy lassan-lassan megenyhültem, sőt, még közös selfie-t is készítettem velük. A filmnek nagyszerű az utóélete, Romániában rengetegen megnézték, megnézik, szeptemberben Los Angeles-ben pedig a női rendezők készítette komédiák fesztiválján fődíjat nyert. Idén május elsején az alkotók egy különleges akcióval indították útjára a filmet: Vama Veche-n a világ legnagyobb selfie-jének elkészítésére hívták a rajongókat. Erről is érdeklődtem Cristina Dobriţoiunál, a film producerénél.

Cristina Dobriţoiu

A Selfie-t a kolozsvári TIFF-en és a Comedy-n is vetítették. Ugyancsak visszatérő vendég volt a Comedy-n a „Fokhagyma” című alkotás, amelyet gyakorlatilag nulla pénzből forgatott le Luciano Alexandru, Amerikában letelepedett rendező és Radu Băzăvan producer. A szereplők többsége amatőr. A fő helyszínek Szilágy megyei települések, de számos kolozsvári kép is bekerül a filmbe. Mindenki igazi erdélyi produkcióként ünnepelte a „Fokhagymát”, amelynek története rendkívül egyszerű: két roma klán, a gazdag Fokhagyma és a szegény Hagyma családja harcban áll egymással, mert gyerekeik egymásba szerettek, de Fokhagyma ellenzi a frigyet.

Eremia, Hagyma kisebbik fia legjobb barátjának, Nicuşornak panaszkodik arról, hogy a szegénységük milyen hátrányos helyzetbe juttatja bátyját és az egész családot. A gyerekek eldöntik, hogy elszöknek Kolozsvárra, színészek lesznek és meggazdagodnak. Az ő szökésük és utazásuk történetét meséli el a film, úgy, hogy közben a szereplők interjúban reflektálnak a valamikori történésekre. Ettől fikció és dokumentumfilm elegyévé lesz a történet.

[youtube height=”383″ width=”680″]https://www.youtube.com/watch?v=hWZb4y5h6hk[/youtube]
Fokhagyma

Biztosan bennem van a hiba, de ezt a filmet sem tudtam értékelni, sőt, ha nem lett volna elképesztő tömeg a Florin Piersic Moziban, valószínűleg kimenekülök a sor közepéről. Nem szeretem az Emir Kusturica-koppintásokat, amikor a rozoga gépkocsiba a stopposok mellé a disznót is beszuszukálják. De főleg azt nem díjaztam, hogy az alkotók bevallottan előítéleteket akartak felszámolni, erről szól a roma és a román kisfiú szép barátsága. Darius Stoica és Sebastian Topan nagyon ügyesen eligazodik, ezzel a vonallal bárki elégedett lehet. De lévén, hogy a gazdag Fokhagyma magyar, a szegény Hagyma pedig román cigány, egy másik előítélet költözik a filmbe, ráadásul olcsó sztereotípiákban megmutatva.

Végig azon gondolkodtam, hogy ha csak ilyen komédiákat vagyunk képesek készíteni, nem jobb, ha maradunk a „”4,3,2”-nél, vagy a „lazarescu úr halálánál”? Ezt a műfajt is meg kell tanulni művelni és a Selfie meg a Fokhagyma tapasztalata azt igazolja, hogy ez a folyamat hosszú lesz és nehéz. Bogdan Beşliunál, a Comedy válogatójánál mindkét filmre rákérdeztem. Szerinte miben áll az értékük? Elég, hogy eltérnek az új hullámos stílustól?

Bogdan Beşliu

Hogy komédiákról szóló összeállításunk ne legyen kizárólag fanyalgás, hadd említsük meg, hogy az idei Comedy fesztiválon a közönség díját egy dokumentumfilm kapta. Második naptól rendületlenül vezetett a „Rendkívüli emberek: a Shep Gordon legenda” című film. Nem beszélő fejek alkotása, nem unalmas portré, hanem szenzációs bemutatása egy hihetetlen karriernek. Shep Gordon huszonéves suhancként szociális munkásnak készült. Egyik álláskereső kudarca után megszállt egy motelben, amit abban az időben, a hatvanas években híres sztárok laktak. Éjjel arra ébredt, hogy a medence mellett egy nő sikoltozik, mert erőszakolják. Segítségére sietett és két pofonnal végezte. A nő részéről csattantak a pofonok. Ugyanis szó sem volt erőszakról. A medence mellett Janis Joplin szeretkezett Jimmy Hendrix-szel.

[youtube height=”383″ width=”680″]https://www.youtube.com/watch?v=Zd0VOkPOrV0[/youtube]
Rendkívüli emberek: a Shep Gordon legenda

A flower-power nemzedék két ikonfigurájának annyira megtetszett Shep ártatlansága, hogy barátjukká fogadták, sőt, sztárok menedzserét csinálták belőle. Beajánlották például Alice Coopernek, akivel Shep életre szóló barátságot kötött. A festett szemű fenegyerek neki köszönhetően lett a rockzene legextrémebb figurájává, akinek minden koncertje egy polgárpukkasztó performance volt. Ezek forgatókönyvét mind Shep Gordon találta ki. Meglepett, hogy a Comedy közönségének kedvence éppen egy dokumentumfilm lett, amikor ez a műfaj nem örvend különösebb tömegsikernek. A döntés érettebb nézőkre vall, tágabb elváráshorizontra. Erre nem számítottam. Bogdan Beşliu, a Comedy válogatója.
 

Bogdan Beşliu

A teljes műsor, szerkesztő: Gergely Zsuzsa

Dokumentumfilmek galoppja
Kontűr szerda, 11 október 2023, 08:25

Dokumentumfilmek galoppja

Kilenc éve ugyanazt a célt szolgálja a Filmgalopp: teret biztosítani a fiatal alkotóknak filmjeik bemutatására a szakma és a nagyközönség...

Dokumentumfilmek galoppja
Csak az eszünk megmaradjon… – Egressy Zoltánnal a Jolka harangjáról
Kontűr csütörtök, 5 október 2023, 13:27

Csak az eszünk megmaradjon… – Egressy Zoltánnal a Jolka harangjáról

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten találkozhatott a közönség Egressy Zoltán József Attila- és Szép Ernő-díjas íróval, aki Jolka harangja...

Csak az eszünk megmaradjon… – Egressy Zoltánnal a Jolka harangjáról
Vetró András, a gáthősök szobrásza
Kontűr szerda, 20 szeptember 2023, 12:42

Vetró András, a gáthősök szobrásza

“Csak akkor áll valami, nem csak az épület, a szobrod is, ha a belső gyöngyszemed, a legdrágábbat beépíted abba” – vallja Vetró...

Vetró András, a gáthősök szobrásza
Illusztrátorok nagycsaládja – Koloratúra kiállítás
Kontűr kedd, 12 szeptember 2023, 15:09

Illusztrátorok nagycsaládja – Koloratúra kiállítás

Nagyon sokan a Szivárvány és Napsugár gyermekirodalmi folyóiratok olvasása közben nőttünk fel. A két kiadvány tartalma, képanyaga...

Illusztrátorok nagycsaládja – Koloratúra kiállítás
Kontűr szerda, 6 szeptember 2023, 14:39

Egy szín, mint száz – és legyen az a citromzöld

Darvay Tünde Napocska új életet álmodik régi talált faanyagokra: tálakra, lapítókra, ajtó- és ablakkeretekre festi fel a kékek és...

Egy szín, mint száz – és legyen az a citromzöld
Kontűr kedd, 15 augusztus 2023, 12:28

Látogatóban Pánczél Évi birodalmában

Halkszavú, zárkózott személyiség, aki a mindennapokban teszi a dolgát, kreatívan, szorgalmasan. A rajzolás régóta egyfajta alternatív...

Látogatóban Pánczél Évi birodalmában
Kontűr szerda, 26 július 2023, 17:27

A gyerekeknek szinte mindenről lehet mesélni, csak nem mindegy, hogyan

Négy gyerek- és ifjúsági irodalomban alkotó szerzőt mutatunk be a Kontűrben, akikkel a 2. SepsiBookon ismerkedtünk...

A gyerekeknek szinte mindenről lehet mesélni, csak nem mindegy, hogyan
Kontűr kedd, 18 július 2023, 19:39

Beszédes kisplasztikák humorral – alkotójukról is, rólunk is

Harminchat év után ismét szülőföldjén, Erdélyben állított ki Benczédi Ilona...

Beszédes kisplasztikák humorral – alkotójukról is, rólunk is