Listen Live Kolozsvári Rádió

Opera: Éljen a házasság!

hazassag

Opera: Éljen a házasság!

Articol editat de benko, 11 február 2015, 22:18 / actualizat: 14 február 2015, 19:10

 

„Minden férj és feleség költő, ki a múlandó percet akarja megörökíteni.„– Kosztolányi Dezsővel összhangban az operaszereplők közül is sokan hisznek abban, hogy a házasság kiállja a „múlandó percek” próbatételeit. Mitöbb, az őket alakító énekesek közül is sokan bíznak a házasság életképességében, bizonyítja ezt, hogy az operai világban is számos világhíresség kötötte össze hivatalosan is az életét, bár tény, hogy a happy end sem a színpadon, sem a valóságban nem garantált. A Házasság Világnapja után, a Szerelmesek napja előtt operai házasságok működőképességét fürkésztük.

 

Titkosak, álságosak, tragikusak

Az opera különleges világában igazán változatosak a házasságok: az egyetemes operairodalom tele van titkos házasságokkal, vígoperákban igen sikeresek a látszat- házasságok, álruhás, rendszerint hangsúlyosan buffo-karakterű jegyzőkkel.

Legyakoribbak azonban mégiscsak azok az esküvők, amelyek nagyonis rövid lélegzetű boldogságot nyújtanak: Gara Mária esküvőjétől (Erkel: Hunyadi László), mondjuk Ernani (G. Verdi), vagy Lucia (Donizetti) esküvőjéig: utóbbiban vér, halál és őrület kíséri azt az esküvőt, amelyet érzelmek ellenében, hatalmi törekvésekből erőszakol össze a lány bátyja.


Paripa helyett hattyú, cipellő helyett karkötő

Az álomlovag nem hófehér paripán, vagy,  „korszerűre” véve, nem is fehér Mercédesen, hanem hattyún érkezik, hogy megvédelmezze és feleségül kérje a lányt, aki feltétel nélkül bízott benne (Wagner: Lohengrin), Hamupikőkére (Rossini) pedig nem az egyedi cipellő, hanem a karkötő alapján talál rá végleg a herceg, hogy feleségül vehesse. Bizonyára sokan emlékeznek a Metropolitan opera 2009-es produkciójára, amelyen hatalmas esküvői torta tette teljessé és látványossá a boldogságot, és amelyen Elina Garanca szépséges szőke Hamupipőkéje nemcsak a herceg szívébe lopta be magát: előadásában Angelina zárórondójában hangzás és látvány szépséges  összhangjával tetőzte a happy endet.

Csodavárban csodaboldogság

Az operában a házassági ígéret  éppoly időszerű, mint a valóságban (bár  nehéz lenne kiszámolni, hány maradt meg az ígéret szintjén), ma is eredményesen megkönnyítheti a lányszívekhez vezető utat.
Don Giovanninak lehetetlenség ellenállni, mikor csodavárban, csodaesküvőt és csodaboldogságot ígér (La ci darem la mano),  s  ki tudja, talán a duettino idejére maga is hisz az ígéretben, úgyhogy igazán nem csodálkozhatunk, hogy Zerlinával ez a pillanat feledteti a valóságos esküvőt, és a mackósan egyszerű vőlegényt. A Kolozsvári Állami Magyar Opera 1975. dec. 30-i Don Juan- előadásán a címszerepben Kónya D. Lajos csábítgatta a Zerlinát alakító  Csoma Máriát.

 


Az örök  hűség boldogságzenéje

Albert_Annamaria_Simandy_Jozsef_Fidelio

1969. jan. 24: Leonóra (Albert Annamária) és Florestan (Simándy József)

 

 

 

Holtomiglan holtodiglan– mikor kimondják, valószínűleg őszintén hiszik, hogy úgy is lesz, s az érzelmek kitartanak jóban-rosszban.
A hűség és elkötelezettség eszményi példája a Fidelio Leonórája, aki semmitől sem riad vissza, férfiruhától, börtönmunkától, s pisztolyt is ragad ha kell, hogy férjét megmentse. Kettőjük duettje Beethoven operájának második felvonásban igazi boldogságzene.

 

 

 

A pasas horogra kerül…

Vannak aztán – akárcsak különben a valóságban, a remek női érzékkel kitervelt esküvők, eredményei annak, hogy a kiszemelt pasast sikerül horogra keríteni.
Pergolesi az Úrhatnám szolgáló szimpatikus hősnője a záróduettre némi kis csalafintasággal, egy karddal fenyegetően hadonászó álruhás fickó közreműködésének eredményeként szoláglólányból valóban úrnővé válik, bár természetesen ez azért is lehetséges, mert a kiszemelt férjjelölt is ráébredt, hogy kár lenne a szép és ügyes hölgyet elszalasztani.

A pasas tehát, sok más férfitársához hasonlóan műsorunkban is horogra került, és  fogadhatunk, hogy Serpina és Uberto boldogok lesznek együtt,  úgyhogy ebben a „minden jó, ha a vége jó”-hangulatban búcsúzunk.

Nyugodtak lehetünk, mert úgy tűnik, hogy a zenés színpadon is érvényesek  Kosztolányi Dezső ma is meglepően időszerű és optimista gondolatai a házasság „válságáról”:

hazassag_jeggyuru
„A házasság nem „elavult” intézmény. Elavult lehet egy ‘modern’ vers, melyet tíz évvel ezelőtt írtak, egy százesztendős törvény, vagy egy ezeresztendős fölfedezés, de olyasmi, ami a föld teremtése óta mindig és mindenütt szükségszerűen megvolţ, nem lehet elavulţ, mert benne gyökerezik az emberi természetben. Mióta a világ áll, támadják, de eddig nem találtak helyette jobbat. Derék csinálmány, mely ennyi kritikát kiállt.” (Kosztolányi Dezső: A házasság „válsága”, Nyugat, 1926)

Angela Gheorghiu: szépséges nő, szépséges hang

Angela Gheorghiu: szépséges nő, szépséges hang

 

 

 

 

Ne feledjék, hogy operaműsorunkat vasárnaponként délután 5 órakor hallgathatják meg. Következő műsorunkban (opera)bálozunk, Angela Gheorghiuval, ugyanis a világhírű szoprán az Operaház Faust-bálján mutatkozik be Budapesten.

 

 

 

 

Sorsok az operaszínpadon. Vasárnaponként 17 órától. Szerkeszti Benkő Judit.

 

Etichete:
Dokumentumfilmek galoppja
Kontűr szerda, 11 október 2023, 08:25

Dokumentumfilmek galoppja

Kilenc éve ugyanazt a célt szolgálja a Filmgalopp: teret biztosítani a fiatal alkotóknak filmjeik bemutatására a szakma és a nagyközönség...

Dokumentumfilmek galoppja
Csak az eszünk megmaradjon… – Egressy Zoltánnal a Jolka harangjáról
Kontűr csütörtök, 5 október 2023, 13:27

Csak az eszünk megmaradjon… – Egressy Zoltánnal a Jolka harangjáról

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten találkozhatott a közönség Egressy Zoltán József Attila- és Szép Ernő-díjas íróval, aki Jolka harangja...

Csak az eszünk megmaradjon… – Egressy Zoltánnal a Jolka harangjáról
Vetró András, a gáthősök szobrásza
Kontűr szerda, 20 szeptember 2023, 12:42

Vetró András, a gáthősök szobrásza

“Csak akkor áll valami, nem csak az épület, a szobrod is, ha a belső gyöngyszemed, a legdrágábbat beépíted abba” – vallja Vetró...

Vetró András, a gáthősök szobrásza
Illusztrátorok nagycsaládja – Koloratúra kiállítás
Kontűr kedd, 12 szeptember 2023, 15:09

Illusztrátorok nagycsaládja – Koloratúra kiállítás

Nagyon sokan a Szivárvány és Napsugár gyermekirodalmi folyóiratok olvasása közben nőttünk fel. A két kiadvány tartalma, képanyaga...

Illusztrátorok nagycsaládja – Koloratúra kiállítás
Kontűr szerda, 6 szeptember 2023, 14:39

Egy szín, mint száz – és legyen az a citromzöld

Darvay Tünde Napocska új életet álmodik régi talált faanyagokra: tálakra, lapítókra, ajtó- és ablakkeretekre festi fel a kékek és...

Egy szín, mint száz – és legyen az a citromzöld
Kontűr kedd, 15 augusztus 2023, 12:28

Látogatóban Pánczél Évi birodalmában

Halkszavú, zárkózott személyiség, aki a mindennapokban teszi a dolgát, kreatívan, szorgalmasan. A rajzolás régóta egyfajta alternatív...

Látogatóban Pánczél Évi birodalmában
Kontűr szerda, 26 július 2023, 17:27

A gyerekeknek szinte mindenről lehet mesélni, csak nem mindegy, hogyan

Négy gyerek- és ifjúsági irodalomban alkotó szerzőt mutatunk be a Kontűrben, akikkel a 2. SepsiBookon ismerkedtünk...

A gyerekeknek szinte mindenről lehet mesélni, csak nem mindegy, hogyan
Kontűr kedd, 18 július 2023, 19:39

Beszédes kisplasztikák humorral – alkotójukról is, rólunk is

Harminchat év után ismét szülőföldjén, Erdélyben állított ki Benczédi Ilona...

Beszédes kisplasztikák humorral – alkotójukról is, rólunk is