Listen Live Kolozsvári Rádió

Amerikai vízumokról dióhéjban – interjú Daniel Perrone főkonzullal

Daniel Perrone, Papp-Zakor András

A továbbiakban az interjú rövidített, magyar nyelvű változatát olvashatják, melyhez az eredeti hangfelvételt is csatoltuk.

Papp-Zakor András: Amennyire tudom, a vízumigénylések sikerességi aránya többé-kevésbé állandó jelleggel javul. Volt ennek valamilyen befolyása a bürokratikus eljárásra?

Amerikai vízumokról dióhéjban – interjú Daniel Perrone főkonzullal

Articol editat de papp.zakor.andras, 21 július 2016, 19:18 / actualizat: 25 július 2016, 9:48

Daniel Perrone, Papp-Zakor András

A továbbiakban az interjú rövidített, magyar nyelvű változatát olvashatják, melyhez az eredeti hangfelvételt is csatoltuk.

Papp-Zakor András: Amennyire tudom, a vízumigénylések sikerességi aránya többé-kevésbé állandó jelleggel javul. Volt ennek valamilyen befolyása a bürokratikus eljárásra?

Daniel Perrone USA főkonzul

Daniel Perrone főkonzul

Daniel Perrone: A vízumkérelem elbírálási eljárása nem változott igazából az elmúlt néhány évben. Amiről úgy gondolom, hogy változott, az a hatékonyságunk. Nézetem szerint ez javult. A lebonyolítási módban eszközöltünk néhány változtatást, amely átláthatóbbá, gyorsabbá és sokkal kényelmesebbé teszi a dolgokat az ügyfelek számára. Korábban várni kellett az ún. „vízum-interjúra”, jelenleg lényegében nincs várakozási idő, a kérelmező akár a jelentkezést követő napra is kaphat időpontot! A nagykövetségen töltött idő is rövid, ritka az, hogy valakinek 35-45 percnél többet kelljen időznie. Szóval egy napon belül le is bonyolodhat a meghallgatás, és ha az sikeres, a kérelmező 3-5 napon belül meg is kapja postán az útlevelét, benne a vízummal, tehát máris utazhat!

P. Z.-A.: Az Egyesült Államokba utazni szándékozók igazából eléggé változatos vízumtípusokért folyamodhatnak. Összefoglalná röviden, mi a választék?

D. P.A román állampolgárok által igénybe vehető vízumfajták nem különböznek azoktól, amelyekkel bármely ország polgárai élhetnek. Például a vízumlottó, amely bevándorló-vízumokat biztosít a nyerteseknek, annak arányában szabja meg a maga országonkénti kereteit, hogy az adott országból hány kérelem érkezett. Minél több a pályázó, annál több nyertes lesz. De ez egy különleges, kifejezetten bevándorlóknak szánt program. A romániai vízumigénylők jórészt látogatóba jönnek, világot látni vagy üzleti céllal. A megfelelő vízumok lehetővé teszik, hogy birtokosuk turisztikai céllal utazzon, adott esetben üzleti kapcsolatokat létesítsen, azt mondanám, hogy ügyfeleink nagyjából 90%-a ilyen elképzeléssel keresi fel az Egyesült Államokat.

DSCF0976Van aztán a nyári Work and Travel – Munka és Utazás program, amely egyre népszerűbb Romániában, idén több, mint 7.000-en kérelmezték ezt a vízumot. Egyetemistáknak szánt lehetőségről van szó, akik arra kapnak lehetőséget, hogy az Egyesült Államokban töltsék a nyarat, és valamilyen diákmunkát végezzenek. Ez egyike azon kevés vízumtípusoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy tulajdonosuk dolgozzék, kereső tevékenységet folytasson ottléte alatt. A fiatalok így személyesen tapasztalhatják meg, milyen az élet Amerikában, úgy, hogy közben dolgoznak, pénzt keresnek és takaríthatnak meg, amit aztán hazahoznak Romániába visszatértükkor.

Fontos megjegyezni, hogy turistaként ilyesmire nem nyílik törvényes lehetőség!

 

P.Z.-A.Melyek jelenleg azok az általános elvárások, amelyeknek egy romániai vízumigénylő meg kell feleljen?

D.P.Mint említettem, a legtöbb román állampolgár turista vízumért folyamodik. Az ezzel kapcsolatos egyetlen elvárás, hogy az illető valóban turistaként töltse az idejét Amerikában. Tehát ha a konzulátus tisztviselője úgy érzékeli, hogy ügyfele valóban látogatóba, körülnézni készül, nem próbál – teszem azt -munkába állni odakinn, megadja a vízumot. Hangsúlyozom, hogy tapasztalatom szerint a kérelmezők nagy többsége tiszta szándékkal érkezik hozzánk és meg is kapja a vízumot. Ez idő tájt a sikeres igénylők aránya úgy tízből kilenc…

P.Z.-A.: Ellenőrzik valamilyen módon a kérelmező anyagi hátterét? Honnan tudják, hogy X vagy Y képes-e eltartani magát az Államokban?

D.P.Tudja, elbeszélgetünk az illetővel – ez a vízum-interjú célja – és állíthatom, hogy egy viszonylag rövid beszélgetés folyamán elég jó képet alkothatunk magunknak az adott személyről…beleértve azon lehetőségeit, képességét is, hogy eltartsa magát turistaútja során. Nyilván kikérdezzük utazása céljáról, terveiről és merem állítani, hogy jók vagyunk annak felismerésében, mikor mond valaki igazat. Meg mikor nem!

Ez utóbbi eset az egyedüli olyan helyzet, amelyben elutasító döntést hozunk.

P.Z.-A.Posztoltak néhány videót a vízumigényléssel kapcsolatos tévhitekről, mítoszokról. Mennyire volt nyers élmény ezekkel szembesülni? Hogy szereztek egyáltalán tudomást róluk?

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=n6mbgFWiKN4[/youtube]

Furcsa, hogy ezek a téveszmék mennyire elterjedtek a világ minden táján! Eléggé hosszú szakmai pályafutásom során – több, mint 20 éve vagyok a szakmában – megtapasztalhattam, mennyire ugyanazok a mítoszok forognak közszájon a világ minden táján! Igen megszokottak. Nem kell sok időt eltöltened az adott helyen ahhoz, hogy találkozz velük és megállapítsd, hogy se szeri, se száma a tévhiteknek, a helytelen információknak, az emberek olyanoktól fogadnak el tanácsot, akiknek nem igazán kellene ilyesmivel foglalkozniuk, úgyhogy sosem árt, ha a kezedbe veszed a dolgokat és tisztázol kérdéseket, továbbítod a helyes információt!

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=o2esjAn9tGE[/youtube]

Van tehát ez a videó-sorozatunk, és javasolnám is mindenkinek, hogy látogasson el Facebook oldalunkra és nézze meg ezeket a rövid filmecskéket a vízummítoszokról, hadd takarítsa meg magának a tévutakat, hallgassa meg a valós információkat a legilletékesebb forrásból… Ez lennénk mi 🙂 !

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=oBzWz6XRwvQ[/youtube]

P.Z.-A.: Melyik az az út, amelyet a vízumkérelmezőnek ez idő tájt végig kell járnia?

D.P.: Minden az online vízumkérelem kitöltésével kezdődik. Miután ez – elektronikusan – megtörtént, ki lehet fizetni az interjú-díjat. Ebből fedezzük a magunk költségeit: az infrastruktúra fenntartását, a személyzeti kiadásokat. Szóval a kérelmező kitölti az online nyomtatványt, befizeti az interjú-díjat és ezek után – szintén online – beütemezheti meghallgatását, az ún. „interjút”. Ennek napját és óráját maga választhatja ki a létező választékból. Nem marad más teendő, mint megjelenni a kiválasztott időpontban, és elbeszélgetni a konzulátus tisztviselőjével. Az egész folyamat nem időigényes, meghallgatást is gyakorlatilag már a következő napra lehet időzíteni! Az interjút követően, amennyiben a kérelmet jóváhagyják – és jelenleg nagy vonalakban tízből kilenc igénylő sikerrel jár – az illető 3-5 napon belül postán megkapja útlevelét a vízummal. Más szóval: a folyamat akár egy hét leforgása alatt lezárható.

P.Z.-A.Minden kérelmezőnek kötelező módon részt kell vennie a szűrőbeszélgetésen?

D.P.: Nem, fontos tudni, hogy amennyiben létező, de lejárófélben levő vízumot szeretnénk meghosszabbítani, vagy volt már egy adott típusú vízumunk, amely négy évnél nem régebben járt le, akkor egy azonos típusú vízumhoz már nincs szükség meghallgatásra, az egész eljárás lebonyolítható mailben. Ez alól egyedül a nyári Work and Travel – Munka és Utazás program a kivétel. Aki ilyen vízumot szeretne, annak minden egyes alkalommal be kell jönnie a meghallgatásra, ugyanis az egyéni iktatószám minden évben változik! 

P.Z.-A.: Sajtóhírek szerint Kanada valamikor az ősz folyamán jelenti be a Romániával és Bulgáriával szembeni vízumkötelezettség feloldásának menetrendjét. Mi várható az Egyesült Államok részéről e téren?

D.P.: A mi vízummentességi – Visa Waiver – programunk jelentősen eltér a kanadaitól! Az Egyesült Államok programját törvény szabályozza, amelyet a Kongresszus hagyott jóvá. Ahhoz tehát, hogy valami változzék a feltételekben, módosítani kell a törvényt. A dolgok mai állása szerint Románia, Bulgária és néhány további uniós ország nem tesz eleget a vízummentesség feltételeinek. Elsődlegesen azért, mert a kérelmek elutasítási hányada magasabb a mentesség bevezetésének előfeltételeként megállapított küszöbnél. Ez a törvényben leszögezett küszöbérték 3%. Ha tehát bármely ország polgárainak esetében ennél rosszabb az arány, az illető országgal szemben nem oldható fel a vízumkötelezettség, mert a törvényes előírásaink ezt nem teszik lehetővé.

Kanada rugalmasabban járhat el, mert nekik nincs ilyen, a Parlament által szentesített jogszabályuk a vízumkötelezettség, illetve -mentesség ügyében.

Az esetleges változásokról tehát nem bocsátkozhatok jóslatokba, annyit mondanék csupán, hogy a magunk részéről tényleg igyekeztünk a lehető legrövidebbre fogni a procedúrát, a lehető legkevésbé megterhelőre, hogy a kérelmezők különösebb megpróbáltatások nélkül, záros határidőn belül hozzájussanak a vízumhoz! Nem hiszem, hogy a jelenlegi eljárás bárkinek nehézséget okozna, azon vagyunk, hogy ügyfélbarát módon intézzük a dolgokat, hiszen bátorítani, könnyíteni szeretnénk az Egyesült Államokba való törvényes beutazást, a turizmust.

DSCF0978

Interjúnk eredetiben:

Interjú, web-cikk: Papp-Zakor András

Mese #48: A jegesmedve
Címlap szerda, 20 március 2024, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Címlap szerda, 20 március 2024, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Címlap szerda, 20 március 2024, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Címlap szerda, 20 március 2024, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Címlap szerda, 20 március 2024, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

Idén június 6-a és 9-e között európai parlamenti választások...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Címlap kedd, 19 március 2024, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány