Élő Kolozsvári Rádió

Mérlegen Novák Katalin erdélyi látogatása

Bethlen Gábor szobrának avatása Gyulafehérváron, a püspöki ház táblájának leleplezése Nagyenyeden, a magyarlapádi református templom meglátogatása, kis diplomáciai feszültség, reggeli futás a kolozsvári Sétatéren, a Székelykő megmászása Torockón és kalotaszegi villámlátogatás Magyargyerőmonostoron – ez nagyon röviden Novák Katalin köztársasági elnök hétvégi erdélyi látogatásának mérlege.

„Egyszerre építsünk téglából és habarcsból épületeket s igéből és hitből lelki, szellemi védőbástyákat” – mondta Gyulafehérváron Novák Katalin magyar államfő. Az ünnepi rendezvény előtt Novák Katalin köztársasági elnök a Gyulafehérvári Székesegyházban megkoszorúzta a Bethlen Gábor fejedelem sírját jelző emléktáblát. Ezt követően a 400 éve alapított, egykori Collegium Academicum épülete előtt felavatták Bethlen Gábor egész alakos köztéri szobrát. Novák Katalin államelnök beszédében úgy fogalmazott: a köldökzsinór nem vágható el az anyaország és Erdély között.

„Azért vagyunk ma itt, mert Bethlen Gábor nem ereszt. Mi sem eresztjük el Bethlen Gábort. Azt a férfit, aki akkor alkotott Erdély földjén maradandót, amikor mások pusztítottak, háborúztak és elvették azt, ami a másé. 400 év telt el azóta, de bennünket ma is lenyűgöz és kötelez a református fejedelem. Kötelez arra, hogy mi is építsünk.”

„Erdélyben az egykori fejedelem szobra bárhol állna, jó helyen lenne, de itt, Gyulafehérváron az igazi helyére került, oda, ahová való” – mondta a szobor avatásakor tartott beszédében Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke. Bethlen Gábor szobra Gyulafehérváron azt is jelzi, hogy a város befogadta az egyik kisebbségi nemzet történelmi hősét – mondta Kelemen Hunor.

„Bethlen Gábor szobra a várba került, azaz egy olyan helyszínre, ami nekünk magyaroknak Erdély aranykorát a román honfitársainknak pedig a modern Románia megteremtésének helyszínét idézi meg. Az ilyen gesztusok világosan jelzik, hogy lehetnek a múltunkban párhuzamosságok, lehet egyet nem értés a múlttal kapcsolatosan, sőt, vita is lehet, de a jelenünk közös, és ha van egy kis eszünk, akkor a jövőnk is az.”

Gyulafehérváron nemcsak a 400 éves kollégiumot, hanem a fejedelmi oktatás művelődéspolitikáját is ünnepelték. A felemelkedés alapja az oktatás, ebben pedig követendő példa Bethlen Gábor hagyománya – fogalmazott beszédében Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

„Hiábavaló minden szoborállítás és szoboravatás, ha Bethlen Gábor ércbe öntött alakja nem emlékeztet végrendeletes hitvallására: Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk? Senki sincsen bizonyára, bizonyára nincsen. Emléke legyen áldott nemzedékről nemzedékre. Ámen!”

Nagyenyeden a Református Egység Napja rendezvényével párhuzamosan kisebb ellentüntetés is volt, néhányan román trikolórral Avram Iancu, Vitéz Mihály, valamint a három parasztvezér Horea, Cloșca és Crișan arcképével tüntettek a kordonon kívül. Egyikük, Călin Matieș, a román Szociáldemokrata Párt szenátora átnyújtott egy csokor virágot és egy román nemzeti színű kokárdát Novák Katalin államfőnek, majd a szobortól néhány méternyire elhelyezte a Iancu-portrét. Ez a kis intermezzo összefüggésben lehet azzal, hogy korábban, pénteken este a bukaresti külügyi tárca közleményt bocsátott ki, amelyben kifogást emel a magyar államfő által a közösségi oldalán posztolt bejegyzés kapcsán. Ebben Novák Katalin – a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel folytatott kolozsvári megbeszélését követően – közölte, hogy köztársasági elnökként kiemelt feladatának tartja az összmagyarság képviseletét, így számámra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont” – írta Facebook-bejegyzésében a köztársasági elnök. A román külügyminisztérium ezzel kapcsolatban hívta fel a figyelmet: mivel Magyarország elnökének megállapítása magyar nemzetiségű román állampolgárokra is vonatkozik, „a nemzetközi jog alapján egy állam nem formálhat bármilyen jogot egy másik állam polgáraival szemben.”

Szombaton Nagyenyeden emléktáblát avattak a püspöki házon Novák Katalin magyar köztársasági elnök jelenlétében. A kollégium utcájában több ház is megújult. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felős államtitkár a felújítások kapcsán elmondta: „jövőt akarunk mutatni a gyermekeinknek, utódainknak és egy olyan élhető jelenből induljunk ki, amiből talán nekik könnyebb lesz majd az építkezés.”

A Nemzetpolitikáért felelős államtitkár erdélyi látogatása több helyszínére is elkísérte Novák Katalint. A magyar államfő sajtónyilvános programja mellet időt szakított Torockón a Székleykő megmászására, Kalotaszeg egyik legrégibb temploma, a Magyargyerőmonostori meglátogatására és reggeli futásra is.

Az összeállítás teljes hosszában a lejátszóra kattintva hallgatható meg.

Összeállította: Szilágyi Szabolcs

Képek: Novák Katalin Facebook oldala

Szerkesztő: kristalybea, 2022 május 23, 16:48

Mese #48: A jegesmedve
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 18:16

Mese #48: A jegesmedve

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #48: A jegesmedve
Megmutatni a rádiót az interneten
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 16:44

Megmutatni a rádiót az interneten

Ünnepi hetünk szombat reggeli Hangolójában azokkal beszélgettünk, akik a rádió hangjait láthatóvá teszik: azokat a kollégákat hívtuk...

Megmutatni a rádiót az interneten
Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 16:24

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak

A gyerekek és fiatalok ingyen látogathatják a közintézményként működő múzeumokat és tárlatokat a szenátus által elfogadott...

Ingyenes múzeumlátogatás diákoknak
Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 15:54

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel...

Választási megállapodást kötött az RMDSZ az EMSZ-szel és az MPE-vel
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 14:44

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában

A Termini magyar–magyar regionális nyelvi szótárról tartott előadást Benő Attila nyelvész, a BBTE Bölcsészettudományi Karának...

Ezerarcú anyanyelvünk szolgálatában
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 13:35

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács

Több mint egymillió eurót fordít a közúti biztonság növelésére a Kolozs Megyei Tanács. Uniós forrásokból elektromos útfelfestő...

Felfestőgépeket, elektromos utcaseprő gépeket vásárol a Kolozs Megyei Tanács
Főoldal szerda, 2024 március 202024 március 20, 11:08

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon

A Román Rádiótársaság podcast-sorozatot indított YouPlusEU 2024 címmel, az Európai Parlament támogatásával. Ebben a részben arról...

Hasznos tudnivalók: így lehet majd szavazni az európai parlamenti választásokon
Főoldal kedd, 2024 március 192024 március 19, 17:23

Mese #47: A hold és a vízhordó leány

Idén 70 éves a Kolozsvári Rádió – az ünneplés részeként 70 mesét válogattunk össze, amelyeket naponta osztunk meg...

Mese #47: A hold és a vízhordó leány